Bestuursleden WES (Werkgroep Europese Samenwerkingen)

Fleur Steenborg – Voorzitter.

Internationale gezondheidszorg en de Nederlandse huisartsgeneeskunde hebben mijn passie en daarom ben ik zeer gemotiveerd om mij in te zetten voor de Werkgroep Europese Samenwerking. Vooral het gebied van samenwerking en het leren van elkaar vind ik een groot goed. De Nederlandse huisartszorg behoort mijns inziens tot de beste van de wereld. Hoe gaaf is het om dit te laten zien aan bevlogen huisartsen en huisartsen i.o. uit het buitenland via de verschillende uitwisselingen en congressen en hoe mooi is het om ons eigen systeem te kunnen bekijken vanuit een internationaal perspectief. Nieuwsgierig zijn naar andere culturen, mensen en het kijken over landsgrenzen horen daar zeker bij en daarom hoop ik andere mensen, vanuit mijn functie binnen de WES, net zo enthousiast te krijgen voor alle mooie activiteiten van de WES

Vivianne Kranenburg – Secretaris

Als ik terugkijk op mijn carrière als arts (in spé), dan kan ik met zekerheid zeggen dat de gelukkigste, meest uitdagende en leerzaamste momenten lagen in mijn ervaringen in het buitenland. Wat mij betreft de mooiste manier om te groeien als persoon en arts, jezelf in het diepe te gooien op een nieuwe plek in een andere cultuur en omgeving, nieuwe mensen te ontmoeten en op avontuur te gaan. Ik heb onder andere mogen ervaren hoe het echte “Zwitserleven Gevoel” is: een perfecte work-life balance met je neus in de frisse berglucht tijdens je vrije tijd. Als lid van de WES hoop ik een steentje bij te dragen aan jouw avontuur!

Anneloes Tervoert – Penningmeester

Mijn ervaring in het buitenland als arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde (AIGT) was onbetaalbaar… Realiseren hoeveel geluk je in basale dingen kunt vinden, hoe mooi en interessant de wereld en de mensen om je heen zijn, waardering hebben voor kleine succesjes die je boekt. In de huidige tijd van migratie en (verre) reizen kunnen we veel leren van onze internationale collega’s. Ik draag graag bij aan deze kennisoverdracht door me in te zetten voor de WES. Met deze gezellige groep gemotiveerde leden maken we congressen, uitwisselingen en symposia waar. Ik ga mijn financiële en Excel vaardigheden hierbij ontwikkelen. In maart 2020 ben ik gestart met de Huisartsopleiding in Utrecht, wat betekent dat ik voorlopig deel mag uitmaken van deze mooie club! Ik hoop dat jullie geïnspireerd raken van onze activiteiten!

Pieter-Jan Van Balen – PR

Door de steeds verbeterende mobiliteit hebben wij meer mogelijkheden om verre reizen te ondernemen, andere culturen op te snuiven of zelfs te emigreren. Met mijn werk als expeditiearts probeer ik dit voor mensen te creëren zodat zij dit allemaal op een veilige manier doen, met voldoende kennis en begeleiding dit zowel voor, tijdens als na. Omgekeerd geldt dit natuurlijk ook en merken we steeds meer internationale invloeden in ons dagdagelijkse leven. Daarom is het nog belangrijker dat wij op de hoogte blijven van gebeurtenissen rondom ons en in de wereld. Hierdoor kunnen we handelen gebaseerd op doorgemaakte ervaringen en eigen culturen van de patiënt zodat immigranten zich ook hier welkom en geholpen voelen.

Rachel Bruls – PR

Tijdens mijn geneeskundestudie ontdekte ik dankzij uitwisselingen en internationale projecten hoe ontzettend leerzaam en leuk het is om met mensen uit andere landen en culturen samen te werken. Dat heeft mij een rijker mens en betere dokter gemaakt. Ik vond het zo boeiend om met een andere blik naar gezondheid te kijken, dat ik een studie Global Health ben gaan volgen. Hier kon ik nog meer leren over de invloed van geschiedenis, economie, politiek én cultuur op gezondheid. Ik denk dat we allemaal betere (huis)artsen worden als we breed naar gezondheid blijven kijken, en dat contact met mensen uit andere landen en culturen hier heel veel aan bijdraagt. De activiteiten van de WES kunnen hier een mooie rol vervullen, dus dat is waarom ik bij de WES zit.

Stephan Bontekoe – Commissie lid (o.a. WES & tropensymposium)

Na een aantal jaren als tropenarts te hebben gewerkt in Zuid-Afrika vind ik het heel mooi om nu tijdens mijn huisartsopleiding via de WES betrokken te blijven bij de internationale gezondheidszorg. Ook in Nederland vind ik het nog altijd erg leuk en interessant om patiënten uit andere landen en culturen in de spreekkamer te zien. Ik hoop na de opleiding ook nog als huisarts in het buitenland te kunnen werken.

Ziektes kennen geen grenzen, juist daarom is het belangrijk om goede internationale samenwerkingsverbanden te hebben. Dit is iets wat het afgelopen jaar met de covid-19 pandemie maar weer eens pijnlijk duidelijk is geworden. Nog altijd is de aanpak per land verschillend, ook bijvoorbeeld binnen de Europese Unie. Organisaties als de WES kunnen een positieve bijdrage leveren aan een betere internationale samenwerking door zorgverleners uit verschillende landen en culturen bij elkaar te brengen en zo van elkaar te laten leren.

Arjan Versluis – Commissie lid (o.a. WES & tropensymposium)

Een broodje kaas wordt zoveel meer gewaardeerd bij terugkomst in Nederland na een verre reis dan als je dagelijks dit culinaire gerecht voor handen hebt. Nou wil ik niet de gezondheidszorg met een broodje kaas vergelijken, maar je waardeert wel meer de luxe van het Nederlandse gezondheidsstelsel als je hebt ervaren hoe het er in andere landen aan toe kan gaan. Met de continue immigratie door verschillende redenen is de kans groot dat wij als huisartsen vaker in contact zullen komen met patiënten met verschillende achtergronden, tradities en verwachtingen. Via de WES probeer ik bij te dragen aan de internationale betrekkingen met huisartsen in andere landen en een beetje bewustwording te creëren voor dergelijke andere culturen in Nederland. In maart 2020 ben ik begonnen aan de huisartsenopleiding nadat ik hiervoor 3 jaar in het Spaanstalige land Guatemala heb gewerkt als tropenarts waarbij ik onder andere heb bijgedragen aan de zorg voor de Maya bevolking. Met het oog op de toekomst verwacht ik dat het buitenland zal blijven kriebelen, echter voorlopig zal het broodje kaas nog de dagelijkse kost zijn.

Jessica Nomen – Commissie lid (o.a. WONCA symposium)

Van kledendracht naar taalbarrière. Gevarieerder kon ik het niet treffen. Nee, het gaat nu niet over mijn ervaringen als tropenarts. De huisartsenopleiding bleek net zo uitdagend te zijn als mijn werk overzee als tropenarts. Dit keer niet van India naar Mexico, maar van een inheems vissersdorp naar de multiculturele achterstandswijk. 2 Verschillende werelden en dat alles op slechts tientallen kilometers afstand. En wat blijkt, als dokter heb je je deels aan te passen. Je gaat mee in de cultuur; het geheel aan gewoonten en regels van een bepaalde groep. Maar culturen worden ook steeds meer een mengelmoes en grenzen vervagen, dus laten we als dokters in elkaars keuken kijken en het beste van elkaar overnemen!

Abigaël Bouwman – Commissie lid (o.a. WONCA symposium)

In een wereld waarin de afstanden korter worden vind je ook een grotere diversiteit van mensen in de spreekkamer. Het is daarom altijd leuk en belangrijk om over je eigen landsgrenzen heen te kijken in de keuken van de gezondheidszorg. Laat je inspireren! Verdiep je in de mogelijkheden die de WES hierin biedt en verrijk jezelf met een mooie ervaring.