Werkgroep
 

Wetenschap

De Lovah Werkgroep Wetenschap streeft naar duurzame interesse in de wetenschap binnen de huisartsgeneeskunde voor artsen in opleiding tot specialist (aios) en artsen in opleiding tot onderzoeker (aioto's). 
Dit doen wij onder andere door het organiseren van de Lovah wetenschapsdag en het nomineren van kandidaten voor de Kees Esser Academiseringsprijs, een prijs voor het beste wetenschappelijke artikel geschreven door een aios huisartsgeneeskunde.  Ook onderhouden wij een netwerk voor aioto’s en behartigen wij hun belangen binnen de Lovah. Ieder jaar wordt traditiegetrouw de aiotodag georganiseerd, een dag waarop aioto's nieuwe wetenschappelijke inzichten met elkaar delen en elkaar beter leren kennen. Als werkgroep hebben we contact met diverse academische instituten zoals het NHG, vakblad ‘Huisarts en Wetenschap’ en de verschillende huisartsopleidingen. Wij zijn een dynamische werkgroep met een breed scala aan mogelijkheden om de wetenschap binnen de huisartsgeneeskunde te bevorderen.

We zijn een erg enthousiaste club met leden vanuit verschillende opleidingsinstituten. We hebben ongeveer één keer in de anderhalve maand een gezamenlijke vergadering. We zijn vrijwel continu op zoek naar nieuwe leden, dus mail ons vooral als je interesse hebt. 

Activiteiten

De Werkgroep Wetenschap (bestaande uit aios en aioto’s) verzorgt verschillende activiteiten door het jaar heen. Vaste onderdelen zijn:
- De aiotodag
- De Lovah wetenschapsdag
- De Kees Esser Academiseringsprijs

Commissieleden

Lotte Firet, voorzitter,  Nijmegen
Carlijn Vermeer, secretaris, Utrecht
Lex Groot, penningmeester,  Amsterdam
Hà Ngo, PR, Amsterdam
Abdullah Khawar, algemeen lid, Amsterdam
Lena Raaijmakers, algemeen lid, Nijmegen
Anne ten Hove, algemeen lid, Leiden
Floyd van de Graaf, afvaardiging landelijk bestuur, Utrecht

Kees Esser Academiseringsprijs

 

De SBOH stelt jaarlijks een geldbedrag ter waarde van 2.500,- euro ter beschikking voor de ‘Kees Esser Academiseringsprijs’. Deze prijs is bedoeld voor het beste wetenschappelijke artikel geschreven door een aios huisartsgeneeskunde. Ben je aios en heb je sinds het vorige Lovah congres een artikel gepubliceerd (of is deze geaccepteerd voor publicatie), dan kun je in aanmerking komen voor deze prijs!

Voor 2023-2024 valt de deadline voor indiening op 18 februari 2024. Dien een artikel in via wetenschap@lovah.nl. 

 

Uitreiking en selectie

De Kees Esser Academiseringsprijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Lovah congres.
Een jury zal de ingezonden artikelen op meerdere punten beoordelen, waaronder huisartsgeneeskundige relevantie, maatschappelijke impact, originaliteit, methodologische kwaliteit en (in mindere mate) impactfactor.

 

De regels op een rijtje

Een publicatie komt in aanmerking als deze voldoet aan de volgende criteria:

 • De eerste auteur op het artikel is of was aios huisartsgeneeskunde – in dienst van de SBOH – ten tijde van acceptatie van het artikel. Dit betekent dus dat een artikel dat is geaccepteerd kort na het beëindigen van de opleiding – en dus na beëindiging van het contract met de SBOH – niet in aanmerking komt. Aioto’s die nog niet gestart zijn met de opleiding maar al wel officieel als aioto in dienst zijn bij de SBOH komen wel in aanmerking.
 • Het artikel is een publicatie in een wetenschappelijk, geindexeerd (inter)nationaal peer-reviewed tijdschrift en beschrijft een review of een origineel onderzoek.
 • Het artikel is geaccepteerd in de periode tussen het voorgaande en het komende LOVAH congres.
 • Er mag maximaal 1 artikel per persoon worden ingestuurd.
 • De helft van het prijzengeld moet worden besteed aan onderzoek of opleiding, de andere helft mag vrij worden besteed.

Routekaart voor de onderzoekende huisarts

 

Interesse in wetenschap als AIOS of huisarts, maar geen idee wat de mogelijkheden hierin zijn?
In samenwerking met de onderzoeksafdelingen van de UMC's en het NHG hebben wij een routekaart gemaakt. In deze routekaart staan alle mogelijke functies beschreven waarin jij je passie voor de wetenschap kwijt kan. 

Links staat een voorbeeld voor de routekaart. Klik hier om de volledige routekaart inclusief contactgegevens in te zien. 

Huisarts & Wetenschap


Het tijdschrift Huisarts en Wetenschap heeft een rubriek “Lopend Onderzoek” waarin een aioto (of aios) iets over zijn/haar onderzoek vertelt.


In deze rubriek krijg je de gelegenheid de lezers van H&W (95% van alle huisartsen in Nederland) informatie over de achtergrond van je onderzoek te geven. Het doel van deze rubriek is het overbruggen van de afstand tussen het onderzoek in de eerste lijn en de dagelijkse praktijk van de huisarts. De onderzoeker krijgt de kans zich te focussen op één onderwerp, en tracht de rationale van zijn/haar onderzoek te delen met alle huisartsen.

Praktisch gezien gaat het om een stuk van max. 300 woorden waarin je kort een overzicht geeft van de literatuur die geleid heeft tot jouw onderzoeksvraag. Het gaat nog níet om de resultaten van je onderzoek. Het is een mooie gelegenheid om in het eerste gedeelte van je onderzoekstraject, als de resultaten nog op zich laten wachten, je onderzoek aan de Nederlandse huisarts te presenteren.

Met de rubriek "Lopend Onderzoek" kunnen we onze aanstaande collega’s op de hoogte brengen van de onderzoeksvragen waar wij ons mee bezig houden en het huisartsgeneeskundig onderzoek promoten!

Huisarts & Wetenschap is doorlopend op zoek naar aioto’s (of aios) die een “Lopend Onderzoek” stuk willen schrijven. Mail bij interesse of vragen naar Loes Wouters: l.wouters@nhg.org.

Informatie AIOTO-traject

De afkorting aioto staat voor ‘Arts In Opleiding tot Onderzoeker’. Een aioto is een arts die zijn of haar opleiding tot huisarts combineert met een promotieonderzoek. Beide onderdelen duren gemiddeld drie jaar.

Op deze website is meer informatie te vinden voor zowel toekomstige als huidige aioto’s. Als nieuwe aioto kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief, waarmee de Werkgroep Wetenschap je op de hoogte houdt van actueel nieuws en mogelijkheden en regelgeving rondom het aioto-traject.

Voor meer informatie of tips kun je mailen naar wetenschap@lovah.nl.

Over het aioto-traject

Waarom zou ik aioto worden? Hoe ziet het aioto-traject eruit? Door wie wordt een aioto begeleid? Krijgt een aioto voor het onderzoeksdeel ook salaris?

De meerwaarde van het aioto-traject
Recent heeft het Nivel een rapport uitgebracht over de impact van het aioto-traject op de academisering van de huisartsgeneeskunde. 
Klik hier om het rapport in te zien. 

Regelgeving

Een officieel aioto-traject maakt het mogelijk de huisartsopleiding te combineren met wetenschappelijk (promotie)onderzoek. De duur van de opleiding kan bij deze combinatie worden verlengd tot maximaal zes jaar en zes maanden.
Lezen ›

Informatie per opleidingsinstituut

Alle huisartsopleidingen in Nederland bieden de mogelijkheid tot een aioto-traject aan. Hier vind je per opleidingsinstituut een link naar de eigen website met informatie en een contactpersoon.
Lezen ›

Vacatures

Hieronder staan vacatures waar momenteel een aioto voor gezocht wordt of vacatures die interessant kunnen zijn voor oud-aioto's of reeds gepromoveerde aios. 

 • Kijk eens tussen de vacatures voor aioto-plekken op de website van huisartsopleiding.
   
 • Vacature algemeen lid Werkgroep Wetenschap. Bij interesse, neem contact op met ons via: wetenschap@lovah.nl.
   
 • De NHG heeft ook regelmatig vacatures voor een wetenschappelijk medewerker bij de verschillende onderdelen van het NHG. Deze kun je hier vinden. 

Publicaties en proefschriften

Als werkgroep vinden wij het altijd leuk om publicaties en proefschriften te ontvangen die we kunnen delen op de Lovah website en op LinkedIn. Heb jij dus iets gepubliceerd of ga jij binnenkort je proefschrift verdedigen? Geef het aan ons door via wetenschap@lovah.nl.

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.