Werkgroep
 

Europese Samenwerking

 

Wat is de WES?
De Werkgroep Europese Samenwerking (WES) is één van de werkgroepen van de Lovah, Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen. De werkgroep houdt zich sinds 2005 bezig met de uitwisseling en integratie van de verschillende aspecten van huisartsenzorg in internationaal verband, met de nadruk op Europa.

Wat doet de WES?
We organiseren en faciliteren verschillende activiteiten in binnen- en buitenland (congressen, symposia en uitwisselingsprogramma’s) om zo Nederlandse huisartsenzorg in internationaal perspectief te plaatsen. Verder ondersteunt de WES waar mogelijk individuele initiatieven in het kader van internationalisering en houdt ze zich bezig met diversiteit binnen de huisartsopleiding.

Visiedocument
De WES heeft een visiedocument opgesteld waarin het belang van internationale samenwerkingen wordt benadrukt. Je vindt dit document hier

Commissieleden

 • Jessica van der Meij – Voorzitter
 • Carla Rohde - Secretaris
 • Dieke van der Windt - Penningmeester
 • Pieter-Jan Van Balen - PR
 • Anke Daling - Exchange coördinator
 • Floor den Boer- Exchange coördinator
 • Maarten Seesing - Commissie lid
 • Kerime Dursun - Commissie lid
 • Celine van den Hazel - Commissie lid
 • Katinka Nauta - Commisie lid
 • Sanne van de Moosdijk - Commissie lid

Momenteel zijn wij op zoek naar commissieleden.

Congressen en symposia

Tropensymposium '22

Of je nu gewoon graag op reis gaat, reisadvies wilt geven, exotische ziektes wilt behandelen in Nederland of op locatie: dan is het Tropensymposium wat voor jou! Binnen het thema…

lees meer

WES Symposium '23

Bij de Werkgroep Europese Samenwerking draait alles om internationale huisartsenzorg en mogelijkheden hierin. Wij willen jullie laten kennismaken met de buitenlandse mogelijkheden tijdens en na de opleiding. Wil je werken…

lees meer

WONCA Europe '23 - Brussel

In 2023 zal het 28e Europese WONCA-congres plaatsvinden in Brussel van 7 tot 10 juni. Het thema van het congres is “Making choices in primary care”. Jaarlijks vindt er een…

lees meer

RCGP Glasgow '23

Brits huisartsencongres “The Royal College of General Practitioners Annual Primary Care Conference”, kortweg RCGP-congres, is het jaarlijkse “NHG-congres” van het Verenigd Koninkrijk. Op dit congres worden de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen…

lees meer

NCGP Turku '24

Scandinavisch Huisartsencongres Het Nordic Congress of General Practice (NCGP) is het tweejaarlijkse congres van de Nordic Federation of General Practitioners. Dit is een samenwerkingsverband van huisartsen uit Denemarken, Noorwegen, Zweden,…

lees meer

Exchanges

Europees
Wil jij meekijken in een Europese huisartsenpraktijk en weten hoe de organisatie in de eerstelijnszorg daar gaat? Dat kan! Het Europese uitwisselingsprogramma biedt deze optie, ook wel het ‘Hippokrates Exchange program’ genoemd. Kijk op deze pagina voor meer informatie. 

Wereldwijd
Heb je interesse in een bezoek aan een huisartsenpraktijk buiten Europa en wil je weten hoe de organisatie in de eerstelijnszorg daar gaat? Ook dat kan! In samenwerking met de ‘European Young Family Doctors Movement’ (EYFDM) is dit mogelijk. Dit wereldwijde uitwisselingsprogramma wordt ook het ‘Family Medicine 360 programma (FM360)’ genoemd. Kijk hier voor meer informatie. 

Pre-conference
Er zijn steeds meer landen die jaarlijks uitwisselingsprogramma’s organiseren voor buitenlandse HAIOs voor hun landelijke HAIO-congres (zoals ons LOVAH-congres). Zo waren er afgelopen jaren uitwisselingen in Israël, Kroatië, Portugal, Spanje en Engeland. Vaak gaat het om een programma van 3 tot 5 dagen waarbij je deelneemt aan het congres en voorafgaand hieraan meeloopt in een lokale huisartsenpraktijk. Een leuke en interessante manier om kennis te maken met het huisartsenvak over de grens en een indruk te krijgen van een land. Op deze pagina vind je meer informatie! 

Vergoeding internationale activiteiten

1. Via de SBOH is het mogelijk binnen je ‘persoonlijk budget’ kosten gemaakt ten bate van Nederlandse activiteiten (congressen, cursussen) te declareren. Internationale 
activiteiten komen niet in aanmerking voor het persoonlijk budget.

2. Voor de geselecteerde deelnemers voor de buitenlandse congresreizen (WONCA, RCGP en NCGP) worden de kosten rechtstreeks via de WES betaald. Bij iedere congresreis geldt er een eigen bijdrage tussen de €100-150.

3. Voor het Hippokrates exchange programma kan de aios tot €900 reis- en overnachtingskosten declareren nadat de stage is afgerond.

4. Exchanges buiten Europa vallen in principe onder het FM360-programma, maar kunnen onder bepaalde voorwaarden worden vergoed (neem hiervoor contact op met hippokrates@wes.lovah.nl). 

Vanuit de SBOH heeft iedere aios recht op vijf congresdagen per jaar. Een bezoek aan een internationaal congres valt onder deze congresdagen. 

De aios is zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een adequate reisverzekering. Voor het afsluiten van een reisverzekering kan de aios bijvoorbeeld terecht bij de Lippmann Groep. Deze organisatie heeft een speciale reis- en stageverzekering voor het buitenland ontwikkeld: het IPS (Insurance Passport for Students). Informatie over het IPS is hier te vinden.

Mission Statement

WES is the Dutch abbreviation for ‘Task Force European Affairs’. It is an initiative of the Lovah (The Dutch National association of GP trainees). WES was initially founded as a Dutch organisation supporting the European Vasco da Gama Movement, the WONCA European Working Group for Young and Future General Practitioners.

WES dedicates itself to the exchange and integration of the various areas of General Practice in international context. This work is done by GP Trainees of The Netherlands in cooperation with GP trainees of other countries by way of the following activities:

1. Participation in international congresses and symposia

2. Exchange programmes on:
– Vocational training
– Primary health care
– Research
– Protection of interests of GP trainees

In order to achieve these goals, WES members are closely involved with the Vasco da Gama Movement for exchange and integration.

Through combined efforts and learning from our neighbours, we hope to bring the quality of vocational training and General Practice in Europe to a higher level.

contact

Email:‚Äčwes@lovah.nl
Instagram: @lovah_wes

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.