Werkgroep
 

Europese Samenwerking

 

Wat is de WES?
WES staat voor Werkgroep Europese Samenwerking. Deze werkgroep houdt zich bezig met de uitwisseling en integratie van de verschillende aspecten van huisartsenzorg in internationaal verband, met de nadruk op Europa.

Wat doet de WES?
De WES organiseert en faciliteert verschillende activiteiten in binnen- en buitenland (congressen, symposia en uitwisselingsprogramma’s) om zo Nederlandse huisartsenzorg in internationaal perspectief te plaatsen. Verder ondersteunt de WES waar mogelijk individuele initiatieven in het kader van internationalisering en houdt ze zich bezig met diversiteit binnen de huisartsopleiding.

Visiedocument
De WES heeft een visiedocument opgesteld waarin het belang van internationale samenwerkingen wordt benadrukt. Je vindt dit document hier

Binnenkort...

Europese samenwerking

Deadline aanmelding EYFDM congresreis

Klik hier om je aan te melden!   Het 9e EYFDM (European Young Family Doctors Movement)-congres zal plaatsvinden van vrijdag 25 t/m zondag 27 april 2025 in de Grande Région- op…

lees meer
Europese samenwerking

Tropensymposium

Het is weer bijna zover! - Inschrijving start 2 oktober. Het jaarlijkse Tropensymposium komt eraan, dit keer met het thema: "Een wereld van verschil". Als huisarts kom je dagelijks in contact…

lees meer
Europese samenwerking

Buddy exchange huisartsendagen 2025

Vind je het leuk om een HAIO uit een ander land te ontmoeten en hem/haar kennis te laten maken met de Nederlandse huisartsenzorg? Doe dan mee met de pre-conference exchange…

lees meer

Commissieleden

  • Sanne van de Moosdijk – Voorzitter
  • Roosje Basri - Secretaris
  • Leontine Grozema - Penningmeester
  • Katinka Nauta - PR
  • Anke Daling - Exchange coördinator outgoing
  • Floor den Boer- Exchange coördinator incoming
  • Kerime Dursun - Commissielid
  • Annemiek van Eden - Commissielid
  • Lisa Toemen - Commissielid
  • Dieke van der WindtCommissielid
  • Annemarie Rijnberg - Commissielid
  • Hamid Aliahmad - Commissielid
  • Stefan Hovy - Commissielid
  • Marjon Stuifzand- Commissielid

 

Exchanges

Europees
Wil jij meekijken in een Europese huisartsenpraktijk en weten hoe de organisatie in de eerstelijnszorg daar gaat? Dat kan! Het Europese uitwisselingsprogramma biedt deze optie, ook wel het ‘Hippokrates Exchange program’ genoemd. Kijk op deze pagina voor meer informatie. 

Wereldwijd
Heb je interesse in een bezoek aan een huisartsenpraktijk buiten Europa en wil je weten hoe de organisatie in de eerstelijnszorg daar gaat? Ook dat kan! In samenwerking met de ‘European Young Family Doctors Movement’ (EYFDM) is dit mogelijk. Dit wereldwijde uitwisselingsprogramma wordt ook het ‘Family Medicine 360 programma (FM360)’ genoemd. Kijk hier voor meer informatie. 

Pre-conference
Er zijn steeds meer landen die jaarlijks uitwisselingsprogramma’s organiseren voor buitenlandse HAIOs voor hun landelijke HAIO-congres (zoals ons LOVAH-congres). Zo waren er afgelopen jaren uitwisselingen in Israël, Kroatië, Portugal, Spanje en Engeland. Vaak gaat het om een programma van 3 tot 5 dagen waarbij je deelneemt aan het congres en voorafgaand hieraan meeloopt in een lokale huisartsenpraktijk. Een leuke en interessante manier om kennis te maken met het huisartsenvak over de grens en een indruk te krijgen van een land. Op deze pagina vind je meer informatie! 

Vergoeding internationale activiteiten

1. Via de SBOH is het mogelijk binnen je ‘persoonlijk budget’ kosten gemaakt ten bate van Nederlandse activiteiten (congressen, cursussen) te declareren. Internationale 
activiteiten komen niet in aanmerking voor het persoonlijk budget.

2. Voor de geselecteerde deelnemers voor de buitenlandse congresreizen (WONCA, RCGP en NCGP) worden de kosten rechtstreeks via de WES betaald. Bij iedere congresreis geldt er een eigen bijdrage tussen de €100-150.

3. Voor het Hippokrates exchange programma kan de aios tot €900 reis- en overnachtingskosten declareren nadat de stage is afgerond.

4. Exchanges buiten Europa vallen in principe onder het FM360-programma, maar kunnen onder bepaalde voorwaarden worden vergoed (neem hiervoor contact op met hippokrates@wes.lovah.nl). 

Vanuit de SBOH heeft iedere aios recht op vijf congresdagen per jaar. Een bezoek aan een internationaal congres valt onder deze congresdagen. 

Er is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, een reis en annulatieverzekering via de SBOH waar je beroep op kan doen. Deze verzekeringen zijn alleen van toepassing indien je stage is goedgekeurd via je opleidingsinstituut en ook alleen tijdens de periode van de stage. Het is altijd goed om dit te dubbel checken bij de SBOH. Als je daarna nog een eigen reis maakt of een vrijwillige stage geregeld hebt dan zal je deze verzekeringen aanvullend zelf moeten afsluiten.

Mission Statement

WES is the Dutch abbreviation for ‘Task Force European Affairs’. It is an initiative of the Lovah (The Dutch National association of GP trainees). WES was initially founded as a Dutch organisation supporting the European Vasco da Gama Movement, the WONCA European Working Group for Young and Future General Practitioners.

WES dedicates itself to the exchange and integration of the various areas of General Practice in international context. This work is done by GP Trainees of The Netherlands in cooperation with GP trainees of other countries by way of the following activities:

1. Participation in international congresses and symposia

2. Exchange programmes on:
– Vocational training
– Primary health care
– Research
– Protection of interests of GP trainees

In order to achieve these goals, WES members are closely involved with the Vasco da Gama Movement for exchange and integration.

Through combined efforts and learning from our neighbours, we hope to bring the quality of vocational training and General Practice in Europe to a higher level.

contact

Email:wes@lovah.nl
Instagram: @lovah_wes

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.