Duurzaamheid

Leden

 • Stéphanie Lemmens – Voorzitter (Leiden)
 • Marinelle Schout – Secretaris (Nijmegen)
 • Elwin Koning – Penningmeester (Utrecht)
 • Jolanda Naafs – Lid communicatie (Utrecht)
 • Yovita Rahardjo – Algemeen lid (Groningen)
 • Femke Wagner – Algemeen lid (Eindhoven)
 • Justine Kuiper – Algemeen lid (AMC)
 • Nora Farih – Algemeen lid (Leiden)
 • Sofie van Roessel – Algemeen lid (Amsterdam)
 • Esmee van der Geest – Algemeen lid (Groningen)
 • Margarita Vossen – Algemeen lid (Maastricht)

Werkgroep Duurzaamheid

De landelijke LOVAH werkgroep Duurzaamheid is opgericht in 2020 door AIOS die vinden dat dit thema ook ons als toekomstig huisartsen aangaat.

Er is de laatste jaren meer bewustwording van de negatieve gevolgen van klimaatverandering op gezondheid. Andersom heeft de zorgsector ook een groeiende impact op het klimaat. Dit zijn zorgelijke ontwikkelingen. Met de Werkgroep Duurzaamheid willen wij toekomstige huisartsen bewust maken van dit probleem én hen van kennis voorzien over duurzame manieren van zorgverlening. Hierbij is ook aandacht voor het curriculum van de opleiding en de vervuiling door onze eigen organisatie. Ons doel is om bij te dragen aan een duurzame gezondheidszorg zodat we de uitspraak ‘primum non nocere’ ook waar kunnen maken.

De afgelopen tijd hebben wij ons bezig gehouden met onderstaande projecten.

– We organiseerden interactieve webinars over duurzame (huisartsen)zorg, voor zowel AIOS als opleiders. Hieronder de terugkijklinks naar (een deel van) onze webinars:
* Webinar 2 – Preventie & Duurzaamheid
* Webinar 3 – Isoleren of Compenseren
* Webinar 4 – Pensioen voor dummies: alles wat je moet weten over een duurzaam pensioen.
– Op het LOVAH Congres hebben we een prijs uitgereikt voor het meest duurzame verbeterproject van een AIOS. Deze AIOS heeft actief 30 patiënten omgezet van een dosisaerosol naar poederinhalator en hiermee 5.5 ton CO2/jaar bespaard. Deze besparing staat gelijk aan het eten van 150 kg rundvlees of een retourvlucht Amsterdam-Tasmanië. Een simpele stap die leidt tot een langdurige CO2 besparing.
– We zetten ons in om het thema duurzaamheid via het Landelijk Opleidingsplan in het curriculum te krijgen en we zijn succesvol mede-aanvrager van het SBOH innovatiefonds met ‘Duurzaamheid in de Huisartsopleiding’.
– In samenwerking met De Klimaatdokter hebben we het voor elkaar gekregen dat er op het LOVAH Congres en NHG Congres is gekozen voor een vegetarische catering.
– We hebben een zakkaartje met duurzame tips voor de (huis)arts gemaakt en verspreid (zie onderaan de pagina).
– We leveren een duurzame tip voor de maandelijkse LOVAH nieuwsbrief.
– We zijn ondertekenaar van de Green Deal zorg 2.0 namens LOVAH Landelijk.
– We werken samen met andere groene initiatieven rond verduurzaming van de zorg, zoals Zorg voor Klimaat, de werkgroep Duurzame Huisartsen, de CO2 assistent, Med-Zero en we zijn onderdeel van de Groene Zorg Alliantie.
– We beheren de voor alle huisartsen (in opleiding) toegankelijke appgroep ‘Huisartsen Duurzaam’.
– We hebben input geleverd voor de nieuwe KNMG gedragsregels.

Naast bovenstaande projecten hebben we nog vele andere projecten die we willen opstarten en staan altijd open voor nieuwe ideeën.

We vergaderen ongeveer 1 keer per maand online, de frequentie is afhankelijk van naderende activiteiten. Aankomende activiteiten zullen op deze site worden aangekondigd, dus hou de pagina in de gaten!

Lijkt het je leuk om onze werkgroep te versterken? Of heb je een leuk idee dat je met ons wilt delen? Stuur ons dan een mailtje (duurzaamheid@lovah.nl)!

 

Duurzaamheid in huisartsopleiding

Geregeld worden wij om advies gevraagd door verschillende opleidingsinstituten over duurzaamheid in de huisartsopleiding. Zo zijn er verschillende steden die een summercourse organiseren over het onderwerp. Omdat planetary health nog geen standaard onderwerp is, weten opleidingsinstituten vaak niet waar te beginnen. Hieronder een aantal tips en links voor meer informatie.

E-book De Groene Huisartspraktijk (NHG/LHV)
Planetary Health: een handreiking voor onderwijsimplementatie in universitaire zorgopleidingen (mei 2022).  Zie website Rijksoverheid.
– 
MED-ZERO: een collectief van commissies die zich inzetten voor duurzaam zorgonderwijs. Zie voor tips vooral de pagina van de Groene Zorg Alliantie en de Bibliotheek.
Milieuplatform Zorgsector: de branchevereniging voor duurzaamheid in de zorg.
– De website van Zorg voor Klimaat bevat relevante nieuwsberichten, artikelen en interessante webinars.
– De website van
Green Care Academy: online colleges over duurzaamheid (in de zorg).

Arts & auto = Arts & broeikasgas

Tijdens ons dagelijks werk zetten wij ons in om de gezondheid van patiënten te bevorderen. Helaas veroorzaken wij uitstoot van broeikasgassen tijdens onze opleiding, waarmee we de gezondheid van patiënten juist schaden. Deze uitstoot draagt o.a. bij aan luchtvervuiling en de opwarming van de aarde. Dit leidt tot gezondheidsproblemen.  De LOVAH Werkgroep Duurzaamheid heeft de uitstoot van afgelopen jaar voor onze werkgroep uitgerekend. Ondanks onze inzet voor deze werkgroep zijn wij zelf helaas verre van klimaat-neutrale AIOS. De berekening inclusief aanbevelingen lees je in het document hieronder terug.

Arts & broeikasgas