Duurzaamheid

Leden

  • Astrid Drijkoningen – Voorzitter (Utrecht)
  • Stephanie Lemmens – Vice-voorzitter (Leiden)
  • Elwin Koning – Penningmeester (Utrecht)
  • Margarita Tukker– Lid PR (Maastricht)
  • Nora Baak – Lid communicatie (Utrecht)
  • Yovita Rahardjo – Algemeen lid (Groningen)
  • Linde Rustenberg – Algemeen lid (Amsterdam)
  • Jolenthe Egberts – Algemeen lid (Nijmegen)
  • Jorieke van der Stelt – Algemeen lid (Nijmegen)

Werkgroep Duurzaamheid

De landelijke LOVAH werkgroep Duurzaamheid is opgericht in augustus 2020 door AIOS die vinden dat dit thema ook ons als toekomstig huisartsen aangaat.

Er is de laatste jaren meer bewustwording van de negatieve gevolgen van klimaatverandering op gezondheid. Andersom heeft de zorgsector ook een groeiende impact op het klimaat. Dit zijn zorgelijke ontwikkelingen. Met de Werkgroep Duurzaamheid willen wij toekomstige huisartsen bewust maken van dit probleem én hen van kennis voorzien over duurzame manieren van zorgverlening. Hierbij is ook aandacht voor het curriculum van de opleidingen en de vervuiling door onze eigen organisatie. Ons doel is om bij te dragen aan een duurzame gezondheidszorg zodat we de uitspraak ‘primum non nocere’ ook waar kunnen maken.

Het afgelopen jaar hebben wij ons bezig gehouden met onderstaande projecten.

– We organiseerden interactieve webinars ‘Duurzaam Dokteren’ over duurzame (huisartsen)zorg, voor zowel AIOS als opleiders. Hieronder de terugkijklinks naar (een deel van) onze laatste webinars:
* Webinar 2 – Preventie & Duurzaamheid
* Webinar 3 – Isoleren of Compenseren
– We zetten ons in om het thema duurzaamheid via het Landelijk Opleidingsplan in het curriculum te krijgen en we zijn succesvol mede-aanvrager van het SBOH innovatiefonds met ‘Duurzaamheid in de Huisartsopleiding’.
– In samenwerking met De Klimaatdokter hebben we het voor elkaar gekregen dat er op het aankomende LOVAH Congres en NHG Congres is gekozen voor een vegetarische catering.
– We hebben een zakkaartje met duurzame tips voor de (huis)arts gemaakt en verspreid (zie onderaan de pagina).
– We leveren een duurzame tip voor de maandelijkse LOVAH nieuwsbrief.
– We zijn ondertekenaar van de Green Deal zorg 2.0 namens LOVAH Landelijk.
– We werken binnen de LOVAH samen met onder andere de onderwijscommissies en de congrescommissie.
– We werken samen met andere groene initiatieven rond verduurzaming van de zorg, zoals Zorg voor Klimaat, de werkgroep Duurzame Huisartsen, de CO2 assistent, Med-Zero en we zijn onderdeel van de Groene Zorg Alliantie.
– We beheren de voor alle huisartsen (in opleiding) toegankelijke appgroep ‘Huisartsen Duurzaam’.
– We hebben input geleverd voor de nieuwe KNMG gedragsregels.

Naast bovenstaande projecten hebben we nog vele andere projecten die we willen opstarten en staan altijd open voor nieuwe ideeën.

We vergaderen ongeveer 1 keer per maand online, de frequentie is afhankelijk van naderende activiteiten. Aankomende activiteiten zullen op deze site worden aangekondigd, dus hou de pagina in de gaten!

Lijkt het je leuk om onze werkgroep te versterken? Of heb je een leuk idee dat je met ons wilt delen? Stuur ons dan een mailtje (duurzaamheid@lovah.nl)!