SBOH Academiseringsprijs

 

SBOH

SBOH Academiseringsprijs 2021

De SBOH stelt jaarlijks een geldbedrag ter waarde van 2.500,- euro ter beschikking voor de 'SBOH Academiseringsprijs'. Deze prijs is bedoeld voor het beste wetenschappelijke artikel geschreven door een aios huisartsgeneeskunde. Ben je aios en heb je sinds het vorige LOVAH congres een artikel gepubliceerd (of is deze geaccepteerd voor publicatie) dan kun je in aanmerking komen voor deze prijs!

 

Uitreiking en selectie

De SBOH Academiseringsprijs wordt normaal gesproken uitgereikt tijdens het LOVAH congres. De beslissing of dit voor de huidige editie ook zo zal zijn, volgt nog.  
Een jury zal de ingezonden artikelen op meerdere punten beoordelen, waaronder huisartsgeneeskundige relevantie, maatschappelijke impact, originaliteit, methodologische kwaliteit en (in mindere mate) impactfactor. 

 

De regels op een rijtje

Een publicatie komt in aanmerking als deze voldoet aan de volgende criteria:

 • De eerste auteur op het artikel is of was aios huisartsgeneeskunde – in dienst van de SBOH – ten tijde van acceptatie van het artikel. Dit betekent dus dat een artikel dat is geaccepteerd kort na het beëindigen van de opleiding – en dus na beëindiging van het contract met de SBOH – niet in aanmerking komt. Aioto's die nog niet gestart zijn met de opleiding maar al wel officieel als aioto in dienst zijn bij de SBOH komen wel in aanmerking.
 • Het artikel is een publicatie in een wetenschappelijk, geindexeerd (inter)nationaal peer-reviewed tijdschrift en beschrijft een review of een origineel onderzoek.
 • Het artikel is geaccepteerd in de periode tussen 30 november 2019 en 30 november 2020.
 • Er mag maximaal 1 artikel per persoon worden ingestuurd.
 • De helft van het prijzengeld moet worden besteed aan onderzoek of opleiding, de andere helft mag vrij worden besteed. 

 

Deadline

Om kans te maken op deze prijs dien je je naam, adres, universiteit, artikel en impact factor van het tijdschrift (op moment van acceptatie) uiterlijk 28 februari 2021 op te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

 

Missie

De LOVAH Werkgroep Wetenschap streeft naar duurzame interesse in de wetenschap en uitvoering van wetenschap binnen de huisartsgeneeskunde als arts in opleiding tot specialist (aios), arts in opleiding tot onderzoeker (aioto) en later als huisarts.

 

Visie

De LOVAH Werkgroep Wetenschap vindt het belangrijk dat huisartsen (in opleiding) geïnteresseerd zijn in wetenschap, het belang inzien van wetenschap voor hun dagelijkse praktijk en in staat zijn om wetenschap toe te passen, te integreren danwel hun steentje bij te dragen in de uitvoering van een onderzoek, in opleiding en later als huisarts. Wetenschappelijke geïnteresseerde huisartsen zijn nodig om kennis binnen de huisartsgeneeskunde op een kwalitatief hoog niveau te houden.

 

Strategie

 • Het bevorderen van interesse in wetenschap voor de aios en aioto’s van de huisartsenopleiding. Dit doen we onder andere middels organiseren van Wetenschapsdag en de SBOH Academiseringsprijs.
 • Het onderhouden van een netwerk voor aios an aioto’s van de huisartsenopleiding met interesse in wetenschap middels onder andere de aiotodag en verspreiden van een nieuwsbrief.
 • De belangenbehartiging binnen huisartsopleiding en LOVAH NL van aios huisartsgeneeskunde in het doen van wetenschappelijk activiteiten, in het bijzonder aioto’s in de uitvoering van hun promotietraject.


Wil jij ook meedenken of meehelpen? Heb je een andere vraag voor de werkgroep wetenschap? Neem contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor meer informatie voor aioto's, klik hier.

 

 

 

 

De leden van de Werkgroep Wetenschap in 2020:

  

Daniëlle Eindhoven  voorzitter Rotterdam
Liza Meeuwsen secretaris Leiden
Marjolein Schoonakker penningmeester     Leiden
Femke van de Peppel afvaardiging landelijk bestuur     Utrecht
Saskia Hullegie webmaster, contactpersoon H&W Utrecht
Raissa Derckx aioto-dag 2020 Maastricht
Ingrid Maijers wetenschapsdag, secretaris Utrecht

De werkgroep is bereiken te via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Alle huisartsopleidingen in Nederland bieden de mogelijkheid tot een aioto-traject aan. Door op de naam van de stad te klikken kom je op de eigen website van het opleidingsinstituut met informatie over het aioto-traject.


Amsterdam UMC, locatie AMC

Klik hier voor informatie over het aioto-traject in Amsterdam in het AMC.

Contactpersoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., hoofd huisartsopleiding

 

Amsterdam UMC, locatie VUmc

Klik hier voor informatie over het aioto-traject in Amsterdam het VU medisch centrum.

Contactpersoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., hoogleraar/hoofd huisartsgeneeskunde

 

Groningen

Klik hier voor informatie over het aioto-traject in Groningen.
Contactpersoon: mw. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., huisarts en coordinator aioto's

 

Leiden

Klik hier voor informatie over het aioto-traject in Leiden.

Contactpersoon: mw. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., huisarts-onderzoeker en aioto-mentor

 

Maastricht

Klik hier voor informatie over het aioto-traject in Maastricht.

Contactpersoon: dr.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., aios-coördinator

 

Nijmegen

Klier hier voor informatie over het aioto-traject in Nijmegen. 
Contactpersoon: dr. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onderzoekscoördinator afdeling Huisartsgeneeskunde

 

Rotterdam

De website van de Huisartsopleiding bij het Erasmus MC geeft kort informatie over het aioto-traject en contactmogelijkheden. Daarnaast een uitgebreid handboek met informatie over de regels en randvoorwaarden van een aioto-traject in Rotterdam.

Contactpersoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., hoogleraar onderzoek huisartsgeneeskunde

 

Utrecht

Op de website van de Huisartsopleiding Utrecht vindt je informatie over de mogelijkheden om onderzoek te doen naast de opleiding. Daarnaast staat er een overzicht van de huidige aioto's met hun onderwerpen.

Potentiele huisartsen-in-opleiding met belangstelling voor een aioto-traject, dienen in eerste instantie contact op te nemen met dr. Marie-Louise Bartelink (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Zij is op de hoogte van al het reilen en zeilen rondom de opleiding, ook van alle formele zaken. Vervolgens zal zij de belangstellende doorsturen naar prof. dr. Niek de Wit. Met hem wordt gekeken naar de interesses van de aioto. Vervolgens zal deze eventueel worden doorverwezen naar prof.dr Theo Verheij (infecties), prof. dr. Guy Rutten (diabetes) of naar dr. Frans Rutten (cardiovasculair).
Contactpersoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., coördinator aioto's

 

Terug

 lovah wetenschap logo

 

   LOVAH Wetenschapsprijs?

   Loop jij al tijden rond met een leuke klinische onderzoeksvraag? Of vraag je je af
   of een bepaald beleid wel het beste beleid is? En heb je ideeën om dit te
   onderzoeken?  

   Grijp dan nu je kans om met jouw idee geld te winnen!

 

   Wat?              De LOVAH Wetenschapsprijs (€500,-) voor het beste
                          huisartsgeneeskundig relevante onderzoeksidee.

   Voor wie?      Voor alle AIOS huisartsgeneeskunde.

   Hoe?              De AIOS dient een zelf bedacht innovatief onderzoeksidee
                          in met een kwalitatief goede en klinisch relevante
                          onderzoeksvraag.

   Wanneer?
      De prijs wordt uitgereikt tijdens de LOVAH Wetenschapsdag in 2020
                     


   Interesse?
     Lees hieronder hoe je kans maakt op deze zelf te besteden
                          geldprijs.

 

 

 


  

   Wat is de LOVAH Wetenschapsprijs?

   De LOVAH Wetenschapsprijs voor het beste huisartsgeneeskundig relevante
   onderzoeksidee is in de wereld geroepen om de wetenschappelijke kant van
   elke AIOS te stimuleren. Elke AIOS loopt in de praktijk tegen vragen aan en dit
   is je kans om je vraag om te zetten in een onderzoeksidee en daarbij ook kans
   te maken op €500,-. Daarbij hoef je het idee niet uit te voeren, maar de LOVAH
   Werkgroep Wetenschap kan je daarna, indien gewenst,  in contact brengen
   met het juiste onderzoeksinstituut om te inventariseren of dit idee ook
   uitgevoerd kan worden.

 

   Wat wordt er van je verwacht?
   De AIOS dient een zelf bedacht innovatief onderzoeksidee in met een goede en
   klinisch relevante onderzoeksvraag.

 

   Je onderzoeksidee (maximaal 2 à 3 A4) moet in ieder geval de volgende
   elementen te bevatten:

   1. Onderzoeksvraag
   2. Waarom wil je dit onderzoeken?                           
   3. Hoe ga je dit onderzoeken?                                 
   4. Hoe verandert dit de dagelijkse praktijk?              

 

   Uit de ingediende ideeën selecteert de LOVAH Werkgroep Wetenschap de drie
   beste ideeën. De indieners van deze drie beste ideeën krijgen de kans om hun
   voorstel te pitchen tijdens de LOVAH Wetenschapsdag 2020.
   De zaal zal vervolgens bepalen wie de winnaar wordt. 

 

   Stuur je onderzoeksidee voor 1 september 2020 op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Subcategorieën