Wetenschapsdag

LOVAH Wetenschapsdag 2017 - Medisch Leiderschap

Op vrijdag 24 november 2017 vond de jaarlijkse LOVAH wetenschapsdag plaats. Met een uitverkochte zaal, enthousiaste deelnemers, inspirerende sprekers en interactieve workshops, was het een groot succes! Zie hieronder nog het programma.

 

Een volgende wetenschapsdag zal, ter zijner tijd hier weer worden aangekondigd, wees er dan snel bij!

 

 

Flyer wetenschapsdag 2017

 

 

Programma LOVAH Wetenschapsdag ‘Medisch Leiderschap’ vrijdag 24 november 2017 

 • 10.30     Inloop met koffie en thee
 • 11.00     Opening door Mattijs Numans (huisarts, hoofd afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde LUMC directeur LUMC Campus Den Haag/Population Health Management en hoogleraar huisartsgeneeskunde ‘innovatie en kwaliteit v/d academische werkplaatsfunctie huisartsgeneeskunde’)
 • 11.15     Waarom Medisch Leiderschap? Door Sietse Wieringa, huisarts in Nederland en Engeland & oprichter Platform Medisch Leiderschap. Medisch leiderschap: waar hebben we het eigenlijk over? Een (beetje) wetenschappelijke onderbouwing, de zin (en onzin) van medisch leiderschap, wat er voor nodig is en hoe je het zelf kunt ontwikkelen.
 • 12.15     Lunch
 • 13.15     Workshopronde 1
 • 14.45     Pauze
 • 15.15     Workshopronde 2
 • 16.45     Discussie en afsluiting onder leiding van Anneke Kramer (huisarts, hoofd huisartsopleiding LUMC en hoogleraar huisartsgeneeskunde ‘onderzoek naar opleiden’)
 • 17.15     Borrel
 • 18.00     Diner (op loopafstand, op eigen kosten: 3-gangen menu en 3 drankjes bij Very Italian Pizza voor €20,- pp)

 

LOVAH logo leiden jpeg

 

Locatie: LUMC Campus Den Haag, Turfmarkt 99, 2511 DV Den Haag. Vijf min. lopen vanaf Den Haag CS. 

Kosten: geen, de dag is inclusief koffie, thee, lunch en borrel. Het diner (facultatief) is op eigen kosten. 

Diner: graag aanmelden bij inschrijving i.v.m. reservering in restaurant.

Reiskostenvergoeding: via SBOH uit persoonlijk budget. Parkeren op loopafstand, mogelijke optie: parkeergarage ParkBEE Den Haag Centraal.

 

Tijdens de workshoprondes kun je kiezen uit onderstaande workshops. De indeling wordt op de dag zelf gemaakt.

 

 1. Medisch leiderschap in de praktijkvoering door Moniek De Boer (gynaecoloog, coach en trainer) en Angelique van Dam (Huisarts NP, coach en trainer) van Lemniscaap.

 

“Samenwerken vanuit medisch leiderschap heeft een positieve impact op je praktijkvoering. Je visie over je praktijk tot werkelijkheid maken heeft meer kans wanneer je dit in gezamenlijkheid met anderen neerzet. Bovendien is dit een stuk leuker. Hoe werk jij samen met collega’s, assistenten, POH-ers, zorgverzekeraars, etc? In deze workshop krijg je handvatten om je samenwerking vanuit medisch leiderschap te verbeteren. Een intensieve, interactieve workshop met diepgang en humor!

Moniek de Boer en Angelique van Dam zijn co-founders van Lemniscaap, experts in Medisch Leiderschap. Als huisarts, gynaecoloog en coach/trainer bundelen zij hun expertise en verlangen voor de zorg. Een training van Lemniscaap geeft diepgaande verandering in Medisch Leiderschap.”

Logo Lemniscaap 

 

 1. Visie en strategie door Janneke Belo (huisarts, Hoofd NHG Kaderopleiding Beleid en Beheer voor huisartsen, klinisch epidemioloog, bestuurskundige)

 

"Op interactieve wijze gaan we in op de kennis en vaardigheden die u als zorgprofessional nodig heeft om medisch leiderschap te kunnen tonen. Aan de hand van het Raamwerk Medisch Leiderschap onderzoekt u hoe u op basis van uw visie strategisch leiding kunt geven aan veranderingen binnen de gezondheidszorg. Gebaseerd op uw visie en de ontwikkelingen in de externe omgeving gaat u vervolgens na wat uw organisatie nodig heeft om proactief in te spelen op een continu veranderende maatschappij"

 

Logo NHG logo Kaderopleiding Beleid Beheer

 

 

 1. Persoonlijk leiderschap door Simone van den Hil (gedragswetenschapper en coach, via platform medisch leiderschap

 

"Medisch Leiderschap is verandering in de gezondheidszorg mogelijk maken middels jezelf, anderen en de maatschappij.”

Hoe kun je als toekomstig huisarts het verschil maken? Hoe wil je dat de zorg zich ontwikkelt? Welke stappen moeten gezet worden en welke bijdrage kun en wil jij daaraan leveren? Hoe kun jij je invloed uitoefenen? 

Simone van den Hil, coaching en training

 

Logo Simone van den Hil

 

 

 1.  Leiderschapsvaardigheden als zorgondernemer door Peter de Klerk en Winston Texel (Sector Specialist Medisch bij ABN AMRO).

 

Workshop Medisch Leiderschap vs Ondernemerschap

Als arts komt er tegenwoordig veel op je af. In de eerste plaats wil je een goede zorgverlener zijn. Daarnaast wordt er leiderschap van je gevraagd om de issues en richting in de zorg mede vorm te geven en te bepalen.Tegenwoordig wordt van een zorgverlener ook ondernemerschap gevraagd. Hoe combineer jij al deze aspecten? Welke keuzes maak je? Hoe word je èn zorgverlener èn ondernemer. Bijt dit elkaar of versterkt dit juist elkaar?

De samenleving digitaliseert en verandert. Mensen zijn mondiger, stellen hogere eisen en hebben nieuwe technologieën tot hun beschikking. Dit resulteert in zelfbewuste patiënten met hoge verwachtingen van de zorg. De patiënt lijkt zorg wel te consumeren. Daar waar mogelijk graag snel en digitaal en bij voorkeur persoonlijk en op maat. Om aan die behoefte te voldoen, is het van belang dat huisarts van de toekomst vanuit de behoefte van de patiënt acteert.

Hoe ga je om met veranderingen? Zoals de wijziging van geldstromen in de eerstelijns zorg? Hoe ziet de huisartsenpraktijk van de toekomst er dan uit?

Als Sector Specialisten Medische & Vrije Beroepen van ABN AMRO Bank hebben Winston Texel en Peter de Klerk zich gespecialiseerd in de eerste en anderhalve lijnszorg. Zij volgen de trends en ontwikkelingen in de zorgsector en beschikken over specifieke expertise op het gebied van zorginnovatie

 

ABNA

 

Laatst gewijzigd: 11 december 2017