Bestuur

 

WES bestuur 2016

 

 

 Agnes Thieme - Voorzitter - LOVAH Exchange & WES symposium

 

agnes

 

 

Wat betekent diversiteit in een wereld waar dit eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn maar dit vaak helaas niet is? Het betekent dat er aandacht voor moet zijn.

Dat we elkaar, buitenlandse en Nederlandse AIOS, mogen koesteren maar vooral ook enthousiast moeten blijven maken om dit te beschermen, te bevorderen en vooral te verbeteren. In een zin waarom ik enthousiast ben over de WES. Ik hoop jullie ook!

Doe mee met onze activiteiten en zorg voor intrinsieke verandering, want zoals Paulo Coelho al schrijft is tevredenheid het gevaar voor ongeluk.

 

 

Joep Schats - Penningmeester 

 

 

 

 joep

 

 

 

 

Meerdere culturen die samenkomen in je spreekkamer is voor iedere huisarts een uitdaging. Ook voor mij en van die uitdaging geniet ik erg. De afwisseling in beleving en aanpak.

Natuurlijk heb je ook binnen Nederland collega’s met verschillende culturele achtergronden, maar die volgen toch nog vaak (gelukkig) de “Nederlandse regels en gewoonte”. Het leuke aan de WES is dat we proberen om een beter inzicht te geven in huisartsenlanden om ons heen. Hierdoor krijg je een beter begrip van de verschillende culturen in de spreekkamer en tevens van collega’s met verschillende culturele achtergronden. Wat een feest.

  

 

 

Heleen Lammers - WONCA 2017 & PR

 

 

 

heleen lammers

 

 

Nederland te klein voor je? Ook altijd benieuwd hoe gezondheidszorg over de grens geregeld is en wat we van elkaar kunnen leren? Ik ook! Wat is het dan leuk om via de WES geweldige congresreizen te kunnen organiseren, zowel voor onze AIOS naar het buitenland, als voor buitenlandse AIOS naar ons!!

Na iedere ervaring kom ik terug in Nederland vol energie, motivatie en boordevol ideeën hoe we onze gezondheidszorg naar een (nog) hoger niveau kunnen brengen. Het is inspirerend voor ons als jonge huisartsen om te leren van andere culturen, om zo goed te kunnen reflecteren op je eigen handelen en je eigen opvattingen.

 

 

 

 

Feia Hemke - RCGP 2017

 

 

feia

 

- Een grens is eigenlijke een wens om verder te gaan- (Loesje)

 

Grenzeloze nieuwsgierigheid is als huisarts een belangrijke waarde. Openheid zowel in – als buiten de spreekkamer. Naar de ander en naar mezelf. Wie is die persoon aan de andere kant van de tafel? Welke factoren beïnvloeden zijn of haar ziekte- en gezondheid? Wie ben ik zelf als arts? Maar ook ten aanzien van het het zorgsysteem: Wat is mijn rol als huisarts? Ben ik spil of poortwachter? Waar staan wij Nederlandse huisartsen in internationaal perspectief? In een snel veranderende samenleving- en zorgsysteem worden we als huisartsen in spe onvermijdelijk met deze vragen geconfronteerd.

Wat ik mooi vind aan de Werkgroep Europese Samenwerking is dat ze deze nieuwsgierigheid voor HAIO’s stimuleert en faciliteert. Uitwisselingen – en congressen in het buitenland. Denken over diversiteit in de spreekkamer. Omdat ik echt denk dat je jezelf pas kan begrijpen door de spiegel van het onbekende Als nieuw bestuurslid draag ik hier graag aan bij. Allereerst door het organiseren van het WES-symposium.

 

 

 

 

Fieke Vrielink - WONCA 2017 

 

 

fieke

 

Onze samenleving is zowel letterlijk als figuurlijk in beweging en dat beïnvloedt de patiëntenpopulatie die we dagelijks in onze spreekkamer zien. Ik denk dat verdieping in culturele verschillen, bijvoorbeeld door een uitwisseling, AIOS kan helpen om patiënten met een eigen interpretatie van klachten beter te begrijpen.

Ook kan samenwerking over de grens inzicht geven in andere manieren van het organiseren van gezondheidszorg, probleemaanpak en oplossing. Ik heb zelf door mijn werk in Suriname en Engeland een aantal geheel verschillende zorgsystemen met eigen kwaliteiten en valkuilen leren kennen.

De buitenlandervaringen die ik heb opgedaan hebben zeker bijgedragen aan mijn ontwikkeling als huisarts in spé. Het lijkt me een hele leuke en dankbare functie om via de WES zo veel mogelijk AIOS ook een onvergetelijke buitenlandervaring te bezorgen!

 

Loes Visser - Hippokrates/WExchangeS Coördinator

 

 

 loes

 

Tijdens het spreekuur zie je de wereld aan je voorbij komen. Tevens worden we ons door de media steeds meer bewust, hoe de gezondheidszorg buiten Nederland is georganiseerd. Verschillende culturen hebben andere ideeën ten aanzien van wat ziekte is, hoe het omgeschreven of geuit wordt en wat er van een arts kan worden verwacht. Tijdens mijn studie en daarna ben ik veel in het buitenland geweest voor stages en om te reizen.

Ik heb geleerd van deze ervaringen en kan deze in de dagelijkse praktijk toepassen. De werkgroep Europese samenwerking heeft hier een actieve rol in door congressen en uitwisselingen te organiseren om zo met elkaar in discussie te gaan. Als exchange coördinator wil ik zowel Nederlandse als buitenlandse HAIO’s enthousiasmeren om te kiezen voor een uitwisseling. Op deze manier kunnen we als HAIO’s meewerken en denken aan een goede Europese samenwerking.

 

 

Rianne van Vliet - Hippokrates/WExchangeS Coördinator & LOVAH Exchange 

 

 

 

 rianne

 

 

 

Goede gezondheidszorg is van belang in elke samenleving. De huisarts van nu krijgt toenemend te maken met een grote diversiteit aan nationaliteiten. Tijdens mijn eerste opleidingsjaar ben ik werkzaam geweest in een huisartsenpraktijk in de Schilderswijk. Daar heb ik ervaren dat culturele normen en waarden van invloed kunnnen zijn op de gezondheidsbeleving van de patiënt. Hoewel Nederland een voortstrevend eerstelijnssysteem heeft, is er wereldwijd nog veel te behalen op gebieden als preventiegeneeskunde, antibioticabeleid en levenseinde. Landen kunnen van elkaar leren en daarbij is samenwerken belangrijk. Daarom vind ik het belangrijk dat wij als AIOS de kans krijgen kennis te maken met andere gezondheidssystemen. “Kijken over de grens” maakt je kritisch en verbreed je kennis.

Als kind ben ik opgegroeid in Schotland en Borneo. Het ontdekken van andere culturen is er dus “met de paplepel” ingegoten. Reizen is nog steeds een grote passie en tijdens mijn studententijd heb ik dan ook diverse stages in het buitenland gedaan. Deze ervaringen zijn zowel op medisch gebied als op persoonlijk gebied erg waardevol geweest. Wil jij ook een kijkje in een buitenlandse spreekkamer? Neem dan contac top met de WES. Als hippokrates exchange coördinator help ik je graag verder! Huisartsgeneeskunde eindigt namelijk niet bij de grens.

 

 

Jens Jorsal - Secretaris & WES symposium

 

 

 

jens

 

 

 

Als geboren en getogen Deen ben ik opgegroeid met de gebruiken en gewoontes van 2 culturen. Die verschillen tussen mensen uit andere landen zijn enorm boeiend en kunnen voor de dokter heel belangrijk en soms moeilijk zijn. Je zal er naar alle waarschijnlijkheid steeds meer mee te maken krijgen in je dagelijkse praktijk. Internationalisering is onvermijdelijk, dus je kan er beter maar gelijk aan meedoen. Bovendien brengt het veel leerzame ervaringen en bovenal veel plezier! Ik hoop met mijn functie binnen de WES te helpen om dit zo toegankelijk en zo bijzonder mogelijk te maken voor mijn mede-AIOS! 

 

 

 

 

 

Marrigje Hofmeester

 

marrigje

 

 

De zorg in Nederland veranderd, als huisarts lijken we meer taken te krijgen en de diversiteit wordt almaar groter; van Limburger en Fries tot vluchteling en expat. Gelukkig maar want dit maakt ons vak wat mij betreft vooral boeiender! Maar naast boeiend soms ook lastig; want begrijpen we elkaar wel in dat consult van 10 minuten? En wat kunnen van deze diversiteit leren over onszelf?

Geboren in Nederland en tot mijn 16e niet veel verder gekomen dan België en Duitsland gekomen heb ik later een inhaalslag gemaakt. Van mooie reizen, stages en congressen in het buitenland en  een stage in een AZC heb ik naast veel plezier ook een hoop geleerd. Met name over mijn eigen vooroordelen (en bekrompenheid) en hoe trots we mogen zijn op onze huisartsenzorg, maar ook dat er nog steeds een hoop te verbeteren valt.

Via de WES krijg ik de kans om collega's net zo enthousiast te maken om met diversiteit aan de slag te gaan en buitenlandervaring op te doen! Allereerst door het organiseren van het symposium en nu de coördinatie van de Hippokrates exchanges, hoop ik jullie te prikkelen om ook je grenzen te verleggen!

 

 

 

 

Laatst gewijzigd: 28 juli 2017