Leden WES

 

 

WES leden 2017

 

 

 Agnes Thieme - Voorzitter, WONCA 2018

 

agnes

 

 

Wat betekent diversiteit in een wereld waar dit eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn maar dit vaak helaas niet is? Het betekent dat er aandacht voor moet zijn.

Dat we elkaar, buitenlandse en Nederlandse AIOS, mogen koesteren maar vooral ook enthousiast moeten blijven maken om dit te beschermen, te bevorderen en vooral te verbeteren. In een zin waarom ik enthousiast ben over de WES. Ik hoop jullie ook!

Doe mee met onze activiteiten en zorg voor intrinsieke verandering, want zoals Paulo Coelho al schrijft is tevredenheid het gevaar voor ongeluk.

 

 

Joep Schats - Penningmeester 

 

 

 

 joep

 

 

 

 

Meerdere culturen die samenkomen in je spreekkamer is voor iedere huisarts een uitdaging. Ook voor mij en van die uitdaging geniet ik erg. De afwisseling in beleving en aanpak.

Natuurlijk heb je ook binnen Nederland collega’s met verschillende culturele achtergronden, maar die volgen toch nog vaak (gelukkig) de “Nederlandse regels en gewoonte”. Het leuke aan de WES is dat we proberen om een beter inzicht te geven in huisartsenlanden om ons heen. Hierdoor krijg je een beter begrip van de verschillende culturen in de spreekkamer en tevens van collega’s met verschillende culturele achtergronden. Wat een feest.

  

 

 

Heleen Lammers -  PR

 

 

 

heleen lammers

 

 

Nederland te klein voor je? Ook altijd benieuwd hoe gezondheidszorg over de grens geregeld is en wat we van elkaar kunnen leren? Ik ook! Wat is het dan leuk om via de WES geweldige congresreizen te kunnen organiseren, zowel voor onze AIOS naar het buitenland, als voor buitenlandse AIOS naar ons!!

Na iedere ervaring kom ik terug in Nederland vol energie, motivatie en boordevol ideeën hoe we onze gezondheidszorg naar een (nog) hoger niveau kunnen brengen. Het is inspirerend voor ons als jonge huisartsen om te leren van andere culturen, om zo goed te kunnen reflecteren op je eigen handelen en je eigen opvattingen.

 

 

 

 

Feia Hemke - Tropensymposium 2018

 

 

feia

 

- Een grens is eigenlijke een wens om verder te gaan- (Loesje)

 

Grenzeloze nieuwsgierigheid is als huisarts een belangrijke waarde. Openheid zowel in – als buiten de spreekkamer. Naar de ander en naar mezelf. Wie is die persoon aan de andere kant van de tafel? Welke factoren beïnvloeden zijn of haar ziekte- en gezondheid? Wie ben ik zelf als arts? Maar ook ten aanzien van het het zorgsysteem: Wat is mijn rol als huisarts? Ben ik spil of poortwachter? Waar staan wij Nederlandse huisartsen in internationaal perspectief? In een snel veranderende samenleving- en zorgsysteem worden we als huisartsen in spe onvermijdelijk met deze vragen geconfronteerd.

Wat ik mooi vind aan de Werkgroep Europese Samenwerking is dat ze deze nieuwsgierigheid voor HAIO’s stimuleert en faciliteert. Uitwisselingen – en congressen in het buitenland. Denken over diversiteit in de spreekkamer. Omdat ik echt denk dat je jezelf pas kan begrijpen door de spiegel van het onbekende Als nieuw bestuurslid draag ik hier graag aan bij. Allereerst door het organiseren van het WES-symposium.

 

 

 

 

Fieke Vrielink - WONCA 2017

 

 

fieke

 

Onze samenleving is zowel letterlijk als figuurlijk in beweging en dat beïnvloedt de patiëntenpopulatie die we dagelijks in onze spreekkamer zien. Ik denk dat verdieping in culturele verschillen, bijvoorbeeld door een uitwisseling, AIOS kan helpen om patiënten met een eigen interpretatie van klachten beter te begrijpen.

Ook kan samenwerking over de grens inzicht geven in andere manieren van het organiseren van gezondheidszorg, probleemaanpak en oplossing. Ik heb zelf door mijn werk in Suriname en Engeland een aantal geheel verschillende zorgsystemen met eigen kwaliteiten en valkuilen leren kennen.

De buitenlandervaringen die ik heb opgedaan hebben zeker bijgedragen aan mijn ontwikkeling als huisarts in spé. Het lijkt me een hele leuke en dankbare functie om via de WES zo veel mogelijk AIOS ook een onvergetelijke buitenlandervaring te bezorgen!

 

 

Jens Jorsal - Secretaris & LOVAH Exchange 2018

 

 

 

jens

 

 

 

Als geboren en getogen Deen ben ik opgegroeid met de gebruiken en gewoontes van 2 culturen. Die verschillen tussen mensen uit andere landen zijn enorm boeiend en kunnen voor de dokter heel belangrijk en soms moeilijk zijn. Je zal er naar alle waarschijnlijkheid steeds meer mee te maken krijgen in je dagelijkse praktijk. Internationalisering is onvermijdelijk, dus je kan er beter maar gelijk aan meedoen. Bovendien brengt het veel leerzame ervaringen en bovenal veel plezier! Ik hoop met mijn functie binnen de WES te helpen om dit zo toegankelijk en zo bijzonder mogelijk te maken voor mijn mede-AIOS! 

 

 

 

 

 

Marrigje Hofmeester - Hippokrates Exchange & Tropensymposium 2018

 

marrigje

 

 

De zorg in Nederland veranderd, als huisarts lijken we meer taken te krijgen en de diversiteit wordt almaar groter; van Limburger en Fries tot vluchteling en expat. Gelukkig maar want dit maakt ons vak wat mij betreft vooral boeiender! Maar naast boeiend soms ook lastig; want begrijpen we elkaar wel in dat consult van 10 minuten? En wat kunnen van deze diversiteit leren over onszelf?

Geboren in Nederland en tot mijn 16e niet veel verder gekomen dan België en Duitsland gekomen heb ik later een inhaalslag gemaakt. Van mooie reizen, stages en congressen in het buitenland en  een stage in een AZC heb ik naast veel plezier ook een hoop geleerd. Met name over mijn eigen vooroordelen (en bekrompenheid) en hoe trots we mogen zijn op onze huisartsenzorg, maar ook dat er nog steeds een hoop te verbeteren valt.

Via de WES krijg ik de kans om collega's net zo enthousiast te maken om met diversiteit aan de slag te gaan en buitenlandervaring op te doen! Allereerst door het organiseren van het symposium en nu de coördinatie van de Hippokrates exchanges, hoop ik jullie te prikkelen om ook je grenzen te verleggen!

 

Sarleen Kapma -  Tropensymposium 2018 & RCGP 2018

 

 IMG 1279

 

Heb jij ook zin om eens uit je filterbubbel te komen? Dan ben je bij de WES aan het goede adres! Er zijn zóveel mogelijkheden om tijdens je opleiding je kijk op het huisartsenvak te verbreden. Pak die kans en meld je aan voor een exchange, ga mee met ons op congres of neem een buitenlandse aios onder je hoede. Je kan natuurlijk ook iets rustiger beginnen en bijvoorbeeld het WES-symposium of het Tropensymposium bezoeken. In ieder geval: kijken over je eigen grenzen doet iedereen goed en geeft altijd weer nieuwe energie en inspiratie!

 

Jolien Heimensem - LOVAH Exchange 2018 & RCGP 2018

 

jolien cropped

 

Wil je ook kijken over de grenzen? Nieuwe ervaringen opdoen, mensen leren kennen en nieuwe inzichten verwerven?  Doe dan mee met een van de activiteiten van de WES!

Mijn hart gaat sneller kloppen van nieuwe landen, mensen met andere culturen en achtergronden en andere inzichten op medische zorg. Van elkaar kunnen we leren en zo onze krachten bundelen.
De reden dat ik actief ben geworden bij de WES is om ook jou kennis te kunnen laten maken met de rest van Europa op huisartsen gebied en jezelf te verrijken!
Dit doe ik door het organiseren van de LOVAH exchange, een unieke kans om onze zorg aan een buitenlandse aios te laten zien en door het organiseren van de congresreis RCGP 2018! 

 

Joost Moerman - Tropensymposium 2018 & WONCA 2018

 

Michelle Rietbergen - Hippokrates Exchange

 

 

IMG 3840

 

Wist jij dat je in je 3e jaar een paar weken op uitwisseling kan naar een huisartspraktijk in
bijvoorbeeld Zweden, Engeland of Portugal? Of dat er naast de WONCA nog een heleboel
andere buitenlandse congressen zijn die je kan bezoeken?
Als WES-lid Hippokrates exchange ga ik me bezig houden met deze uitwisselingen. Ik denk
dat een buitenland ervaring tijdens de opleiding een enorme verrijking is voor het werk als
huisarts. Ik hoop me dan ook in te zetten om zoveel mogelijk HAIO’s op uitwisseling te
kunnen laten gaan.
De WES biedt een unieke kans om het huisartsenvak Europa-breed te ontdekken, nieuwe
Nederlandse en buitenlandse collega’s te leren kennen en zo je grenzen te verleggen!

 

Jannes Sipkens - Penningmeester 2018 & WES Symposium

 

Laatst gewijzigd: 14 februari 2018