NFU presenteert handreiking en visie opleidingscontinuüm: een gezamenlijk product voor toekomstbestendige zorg

Van aanbevelingen naar actie: naar een transparant opleidingscontinuüm waarin veelzijdige artsen worden opgeleid

Vandaag publiceert de Nederlandse Federatie voor Universiteitsziekenhuizen (NFU), o.a. in samenwerking met de Lovah, de handreiking om de aanbevelingen uit het visiedocument ‘Het opleidingscontinuüm van student tot geneeskundig specialist’ in de praktijk te brengen. De Lovah is actief betrokken geweest bij het maken van het visiedocument en de handreiking.  Dit document, opgesteld en ondertekend door 32 partijen, biedt praktische handvatten, voorbeelden en best practices met als doel meer helderheid en structuur te krijgen in het opleidingscontinuüm van student tot geneeskundig specialist. 

De zorg verandert, de patiënt verandert en dus zal de dokter moeten mee veranderen, en daarmee dus de opleiding tot arts en de opleiding tot de diverse geneeskundig specialisten. Mede daardoor is het opleidingslandschap een dynamisch veld waarvan de structuur en inhoud doorlopend afgestemd moet worden op de relevantie voor de toekomstige beroepsuitoefening. In juni 2023 is het visiedocument ‘Het opleidingscontinuüm van student tot geneeskundig specialist’ gepubliceerd. Hierin deed een werkgroep van studenten, a(n)iossen, PhD-studenten, opleiders en bestuurders aanbevelingen om het opleidingstraject van student geneeskunde tot geneeskundig specialist fundamenteel te verbeteren.

In de handreiking die vandaag is gepubliceerd, is deze visie uitgewerkt naar actiepunten voor de praktijk.  Alle stappen in de loopbaan van de arts - van student, naar anios, via een eventueel promotietraject, naar aios en uiteindelijk naar geneeskundig specialist (werkzaam buiten of binnen het ziekenhuis) - zijn onderdeel van dit opleidingscontinuüm. Deze samenhang creëren en verbeteren tot één soepel-lopend continu geheel,  is een belangrijke opgave voor ons allemaal. De Lovah vindt het belangrijk om hier, in samenwerking met de andere AIOS-verenigingen, een bijdrage aan te leveren. 

Visie
Het visiedocument bevat zestien aanbevelingen binnen vier thema’s voor het aanscherpen van de opleiding van artsen. Hierbij ligt een extra focus op een bredere inzetbaarheid buiten ziekenhuismuren, zoals bij de huisarts, specialist ouderengeneeskunde of arts maatschappij en gezondheid. Daarnaast is er aandacht voor de niet-patiëntgebonden rollen van artsen die nodig zijn om goede en passende zorg in de toekomst te blijven waarborgen, zoals duurzaamheid, e-health, bestuur & management en opleiden.
 

Handreiking
We nodigen onze AIOS van harte uit om de handreiking in combinatie met de visie te gebruiken voor leergesprekken met opleiders en instituten over de toekomst van de gezondheidszorg. Helpen jullie mee om de visie in de praktijk te brengen?

NFU download
Terug naar nieuws

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische en functionele cookies.