Apotheker-behandelaar & huisarts: één team, één locatie.
Tijdens de LOVAH ledenraad van 19 juli jl. is een samenwerkingsmodel geïntroduceerd, waarbij een apotheker (deels) in de huisartsenpraktijk werkt, of vanaf de zorgvloer van het gezondheidscentrum. Zou dat ook iets zijn voor jouw (toekomstige) praktijk?
Wil je de kwaliteit van de farmacotherapeutische behandeling van je patiënten verder verbeteren?
Wil je als aios/huisarts meer als één team samenwerken met je apotheker?
Wil je de kennis en kunde van de apotheker optimaal inzetten?
Dan is dit interprofessionele samenwerkingsmodel mogelijk iets voor jullie praktijk!
De werkdruk onder huisartsen en apothekers is hoog. We moeten de zorg slimmer en meer in samenwerking gaan organiseren. In praktijken met een apotheker in het behandelteam worden medicatie-gerelateerde problemen adequaat opgelost, ervaren patiënten minder bijwerkingen en komen minder medicatie-gerelateerde ziekenhuisopnames voor. Bovendien draagt deze nauwe samenwerking bij aan meer werkplezier. Door als team op locatie samen te werken, leren huisartsen en apothekers efficiënt en doelmatig gebruik te maken van elkaars expertise, ten gunste van de patiënt.
Per januari 2025 start vanuit project POINT-i, een samenwerking tussen UMCU, UU, LUMC en LRJG, een nieuw onderwijsprogramma voor apothekers die deze rol willen gaan uitvoeren. Het programma is gebaseerd op interprofessioneel- en werkplekleren. Als huisarts treed je op als coach, in een meelerende rol, naast de apotheker. Je neemt deel aan 4 dagdelen gezamenlijk onderwijs vanuit Huisartsopleiding Utrecht, waar accreditatie voor wordt aangevraagd.
Kijk op de website voor meer informatie en deel de flyer met je apotheker.
Of stuur een mail naar: point-i@umcutrecht.nl of a.c.m.hazen@umcutrecht.nl