Afscheid Alexander Goudriaan als penningmeester
Meedoen: waarom niet?
Tijdens mijn laatste landelijke bestuursvergadering in Utrecht werd ik gevraagd om een stukje te schrijven voor de website. Sinds kort hebben we besloten dat we jullie vaker op deze manier meenemen in het reilen en zeilen. Na ruim twee jaar penningmeesterschap sta ik met één voet in het daadwerkelijke huisartsenvak. Graag blik ik met jullie terug op een waanzinnige periode.
In het staartje van de Covid ellende ben ik aangesloten bij het landelijk bestuur, waarbij letterlijk en figuurlijk weer vele deuren opengingen. We zagen dat afdelingen en werkgroepen niet hadden lopen slapen tijdens deze periode, maar het wel moeilijk hadden om leden enthousiast te houden met de vele geannuleerde activiteiten. Moeite was er om leden te activeren voor uitjes, borrels en activiteiten. Zo ook was er moeite met besturen te vullen; het landelijk bestuur bleef daarbij ook niet gespaard. Toch lukte het altijd goed om de plekken te vullen met de juiste mensen. En wat hebben we met z’n allen veel weten te bereiken sinds Covid. De activiteiten lopen weer vanouds, echter de borrels zijn soms nog wel eens wat teleurstellend qua opkomst. Het gratis bier lonkt blijkbaar niet genoeg tijdens deze avonden…
Het landelijk bestuur is ook weer goed op stoom gekomen waarbij ik met recht trots kan zijn op mijn mede-bestuursgenoten en vele mede-aios welke enorme successen hebben bereikt. In willekeurige volgorde noem ik het vernieuwde LOP, het manifest, de leden enquête, het vernieuwde logo en website, steeds intensievere contacten met onze partners en ook steeds beter contact met beleidsmakers bij het VWS. Als Lovah weten we ons steeds steviger op de kaart te zetten. Ik vind dat dit ook nodig is, immers zijn we 2400 aanstaande huisartsen welke het toekomstbeeld kunnen en moeten willen bepalen.
De komende jaren staan er namelijk veel veranderingen voor de deur. Onze werkdruk zal toenemen met een steeds lastiger te bereiken tweede lijn, personeel wordt schaarser, 28% van de huisartsen stroomt binnen 10 jaar uit het vak (capaciteitsorgaan), waaronder een toename van vroeg-stoppers (35-45 jaar) welke het vak verlaten, praktijkovernames haperen, toename van inmenging van private equity bij praktijkovernames en huisvestingsproblemen. De afgelopen jaren zijn menig onderwerp de revue gepasseerd met op het hoogtepunt 10.000 mensen welke op 1 juli 2022 bijeenkwamen op het Malieveld. De boodschap bij dit laatste was dat wij voor iedereen een huisarts willen, nu en in de toekomst!
Na alle negatieve nieuwsberichten omtrent ons vak wil ik graag alle collega huisartsen (in opleiding) vragen om de veranderingen te zien als uitdagingen, waarbij we onze creativiteit inzetten om oplossingen te bedenken voor de eerdergenoemde toekomstige te verwachten problemen. Ik wil daarbij dan ook graag vragen om met elkaar in gesprek te gaan over oplossingen in plaats van het soms foeteren over de problemen. Het lijkt mij fantastisch als we de ervaren huisartsen hun problemen kunnen laten delen, waarbij we als beginnend huisarts, danwel nog in opleiding, de problemen kunnen proberen op te lossen. Met ons redelijk neutrale en verse blikveld kunnen we outside the box denken en helpen problemen op te lossen.
Deel mee in huisartsenwereld en raak betrokken bij zaken die spelen en neem deel aan de activiteiten of geef je op als bestuurslid regionaal, als werkgoep of ga voor het landelijke bestuur. Ik ga er van uit dat we elkaar binnenkort weer zien als collega huisartsen, waarbij we tezamen aan een mooie toekomst bouwen!