WEBINARS LEEFSTIJLGENEESKUNDE & POSITIEVE GEZONDHEID

Leefstijlgeneeskunde is hot!

Nieuwsgierig naar extra tools voor in de spreekkamer?

Vanuit de nieuwe commissie ‘Leefstijl, Positieve Gezondheid en Preventie’* van LOVAH Landelijk zetten wij dit andere gesprek ‘op de kaart’. Daarom nodigen wij je uit voor de webinar-reeks:

 ‘Leefstijl(geneeskunde), handvatten voor in de spreekkamer ’

Deze zullen beiden online plaatsvinden op dinsdagavond 8 juni en donderdagavond 24 juni.

De noodzaak voor preventie en aandacht voor leefstijl(geneeskunde) wordt steeds duidelijker. Inmiddels heeft meer dan 50% van de mensen in Nederland overgewicht en zijn er 8,8 miljoen mensen met een chronische aandoening. Als huisarts krijgen we er dagelijks mee te maken.  Maar.. hóe begin je nu dat gesprek als huisarts? En hoe motiveer je tot blijvende gedragsverandering? Hoe zet je jouw patiënt ‘in the lead’ met jou in een meer coachende rol?

Het leefstijlroer-model (Vereniging Arts en Leefstijl) en het spinnenwebmodel van mijn Positieve Gezondheid (Institute for Positive Health, IPH) zullen als gespreksinstrument gebruikt worden om hier lekker praktisch mee aan de slag te gaan.

Wij hebben 4 gepassioneerde sprekers uitgenodigd die zich hier intensief mee bezig houden op dit gebied. Het programma ziet er als volgt uit:

 

Dinsdag 8 juni, 20.00 – 21.30 uur.

Sprekers:

Iris en Karolien zullen deze eerste avond ingaan op de why, how en what vanmeer gezondheidsbevordering in het onderwijs. Na een inleiding over de urgentie van gezondheidsbevorderende zorg op maat en de evidence voor succesvolle individuele ‘gedragsverandering’, wordt ingegaan op hoe je nu dat andere (leefstijl)gesprek in de spreekkamer kan voeren. Hiervoor zullen zij het leefstijlroer en het spinnenweb van Positieve Gezondheid als leidraad introduceren. Op 8 juni zal de praktische toepassing van het leefstijlroer op de voorgrond staan (Ter inspiratie zie alvast: https://www.artsenleefstijl.nl/wat-we-bieden/leefstijlroerwww.gezondheidinonderwijs.nl  enhttps://www.iph.nl/handboek)

 

Donderdag 24 juni, 20.00 – 21.30 uur.

Sprekers:

Deze tweede avond zal een vervolg zijn op de eerste avond. Na toelichting over (wetenschappelijke) achtergrond van Positieve Gezondheid zal dit keer de toepassing van het spinnenweb worden toegelicht, gericht op hoe het spinnenweb en het leeftstijlroer uit de eerste bijeenkomst elkaar versterken Bij beide bijeenkomsten zal er aandacht zijn voor casuistiek en praktische voorbeelden. Ter voorbereiding op deze avond zullen wij je vragen zelf de vragenlijst van het spinnenweb in te vullen ( https://www.iph.nl/kennisbank/zelf-het-spinnenweb-invullen/)

 

Schrijf je nu in voor één of beide webinars. Ook jouw opleider en groepsdocent zijn erg welkom aan te sluiten, zodat jullie er samen in de praktijk direct mee aan de slag kunnen.

 

Klik HIER om je aan te melden!

Achteraf de webinar nog eens terugkijken? Vraag de link hiervoor de link aan door een mailtje te sturen naar leefstijlenpreventie.lovah@gmail.com!

 

 

* Deze webinars worden georganiseerd door:

  • Jorieke van der Stelt (HAIO, 3e jaars, Nijmegen)
  • Akkelien de Vries (HAIO, 3e jaars, Nijmegen)
  • Francisca Wagemaakers (HAIO, Utrecht)
  • Nienke Bart (HAIO, Rotterdam)
  • Aafke van Merle (HAIO, Utrecht en bestuurslid onderwijs, LOVAH landelijk )