Zou jij wel eens over de Nederlandse grenzen willen kijken hoe het huisartsenvak daar geregeld is?

De Werkgroep Europese Samenwerking biedt hiervoor verschillende mogelijkheden.

Hippokrates exchange – Europa

Twee weken onder opleidingstijd meekijken in een huisartsenpraktijk in Europa is mogelijk via het hippokratesprogramma. Vanuit de SBOH is hiervoor een vergoeding beschikbaar gesteld. Je kunt je gedurende het hele jaar aanmelden via hippokratesnl@gmail.com. Afhankelijk van de periode dat je wilt gaan en het land dat je wilt bezoeken, kijken we wat de mogelijkheden voor jou zijn.

Meer informatie over de stage en de aanmeldprocedure? Kijk bij kopje hippokrates exchange

Voor ervaringen van aios die je voor zijn gegaan kun je hier verslagen inzien.

FM 360 – Wereldwijd

Heb je interesse in een bezoek aan een huisartsenpraktijk buiten Europa? Vasco da Gama movement heeft zich aangesloten bij een nieuw uitwisselingsproject, waarbij wereldwijde uitwisselingen mogelijk zijn. Dit is het Family Medicine 360 programma,afgekort FM 360. Deze vrijwillige stage valt in principe buiten opleidingstijd en er is geen vergoeding mogelijk vanuit de SBOH.

Hier vind je meer informatie over FM 360 programma.

Indien je interesse of vragen hebt mail dan naar hippokratesnl@gmail.com

 

Pre-conference exchanges – voorafgaand aan congressen

 

Er zijn steeds meer landen die jaarlijks uitwisselingsprogramma’s organiseren rondom eigen congressen. Zo waren er afgelopen jaren uitwisselingen in Israel, Kroatië, Portugal, Spanje, Engeland en Jeruzalem. Vaak gaat het om een programma van 3 tot 5 dagen waarbij je deelneemt aan het congres en voorafgaand hieraan meeloopt in een huisartsenpraktijk. Een leuke en interessante manier om kennis te maken met het huisartsenvak over de grens en een indruk te krijgen van een land.

De uitnodigingen voor deze programma´s komen enkele maanden tot vlak van tevoren via de ‘Vasco da Gama Movement’ (VdGM) bij ons binnen. Vervolgens posten we dit op onze Facebook pagina en op de website onder het kopje nieuws. Houd dit dus goed in de gaten, want wie het eerst komt wie het eerst maalt! Bij teveel aanmeldingen wordt er geloot.

Vanuit CAO SBOH heb je recht op 5 congresdagen per jaar. Een bezoek aan een internationaal congres valt onder deze congresdagen.

 

Kijk voor informatie over de financiering van congresreizen en andere internationale activiteiten onder het kopje vergoeding internationale activiteiten

LOVAH-exchange – in Nederland

De pre-conference Exchange van Nederland is de jaarlijkse LOVAH-exchange, voorafgaand aan het LOVAH-congres. Een groep Nederlandse HAIO’s (buddies) ontvangt hierbij een buitenlandse HAIO en neemt ze een dag mee naar de huisartsenpraktijk. Daarnaast verzorgt de WES een leuk programma.

Lijkt het jou leuk om buddie te zijn voor je buitenlandse collega? En hiermee deel te nemen aan het sociale programma? Meld je in aanloop naar het LOVAH-congres aan via  lovahexchange@gmail.com

Wat wordt er van een buddy verwacht? 

* 2 nachten een slaapplek aanbieden

* 1 dag meenemen naar je praktijk

* bij voorkeur aanwezigheid op het LOVAH congres, evt. bij het sociale programma

Naast deze gezellige ervaring om in contact te komen met buitenlandse collega’s, maak je als buddy extra kans om mee te mogen naar de WONCA of RCGP!

(In 2021 zal er helaas geen fysieke LOVAH-exchange plaatsvinden).